Hoe zit dat? Bankgarantie / waarborgsom

Bankgarantie / waarborgsom

Hoera! Je bent “verliefd” geworden op een huis! En jouw bod is ook nog eens geaccepteerd! Gefeliciteerd! Vervolgens wordt er een koopovereenkomst opgesteld. Deze krijg je eerst ter controle toegezonden. En daar staat ie hoor: DE bankgarantie / waarborgsom. Hoe zit dat? Als je een huis koopt, moet je meestal 10% van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. In plaats van met eigen geld kun je dat ook regelen met een bankgarantie.

Waarom een waarborgsom betalen?

In de koopovereenkomst van je nieuwe huis wordt tegenwoordig altijd een waarborgsom opgenomen. Dit wordt gedaan om de verkoper te beschermen. Het zou kunnen dat de koper op het laatste moment van de koop afziet. En daar heb jij dan als verkoper niet financieel op gerekend. Meestal gaat het om 10% van de koopsom. Deze “aanbetaling”, want zo kun je het eigenlijk zien, moet je aan de notaris overmaken. In de koopovereenkomst wordt tevens een datum opgenomen wanneer deze waarborgsom / bankgarantie binnen moet zijn bij de notaris. En deze notaris beheert vervolgens de gelden in een depot. Als de koop gewoon doorgaat, wordt de waarborgsom in mindering gebracht op de totale koopsom.

Maar wat is een bankgarantie?

Een simpel rekensommetje: Stel je koopt een woning van € 250.000,–. De waarborgsom is dan met 10% een bedrag van € 25.000,–. Dit bedrag (waarborgsom) zou je dus aan de notaris over moeten maken als “aanbetaling”. Kun je dit bedrag niet zelf betalen met je spaargeld? Of wil je je spaargeld niet aanspreken? Geen nood! Dan kun je een bankgarantie regelen. Dan verklaart de bank dat hij garant staat voor betaling van de afgesproken waarborgsom als jij als koper je verplichtingen niet nakomt.

Ik hoor je denken: “wat kost een bankgarantie?”. De meeste banken rekenen voor een bankgarantie 1% van de koopsom. Dus in ditzelfde voorbeeld staat de bank dus garant voor € 25.000,–. De kosten voor jou zullen dan € 250,– zijn.

Stel, je ziet toch om welke reden dan ook van de koop af, en je kunt niet meer ontbinden met de ontbindende voorwaarden, dan ben je dus je waarborgsom kwijt! Heb je een bankgarantie geregeld bij de bank? Dan zet deze bank het bedrag om in een persoonlijke lening. Dit zul je hoe dan ook moeten terugbetalen aan de bank.
Maar goed, zover komt het natuurlijk niet, want je bent immers smoor verliefd op je nieuwe huis! 😉

Heb je nog vragen? Of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen in jouw zoektocht naar een fijn thuis. Neem geheel kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

“Wij helpen jou je thuis te creëren!”

0 0 votes
Artikel waardering

Angela Timmerman

Graag stel ik mij even aan je voor: Ik ben Angela Timmerman, makelaar en eigenaar van Mevrouw Vastgoed Makelaardij. Bij Mevrouw Vastgoed Makelaardij vinden wij aandacht voor elkaar en voor onze klanten belangrijk. Onze missie jou helpen een thuis te creëren!

Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x