Hoe zit dat? Starters-vrijstelling overdrachtsbelasting

Je hebt waarschijnlijk hier al van gehoord. Maar hoe zit dit nu precies? Een vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters.

Sinds januari 2021 zijn de “regels” voor de overdrachtsbelasting veranderd. Hoe ziet dit eruit in de praktijk?

Wanneer je een huis koopt en je bent tussen de 18 en 35 jaar dan hoef je eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat maakt de aankoop van een woning voor “starters” een stuk goedkoper. Ben je 35 jaar of ouder en je koopt een woning waarin je gaat wonen, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Beleggers betalen 10,4%.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Je moet als koper(s) voldoen aan een aantal voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling:

• Je bent meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar.
• Je koopt zelf de woning.
• Deze regeling geldt voor woningen tot € 440.000,-.
• Je hebt niet eerder de starters-vrijstelling voor overdrachtsbelasting ontvangen.
• Je gaat zelf in de woning wonen.

En hoe zit het wanneer 1 van de kopers 35 jaar of ouder is?

De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel 2% belasting. De persoon die jonger is dan 35 jaar betaalt geen belasting over zijn/haar deel (mits hij/zij ook voldoet aan de andere voorwaarden).

Goed om te weten!

Voor deze vrijstelling maakt het overigens niet uit of de koper al eerder een koopwoning heeft gehad. De woning hoeft dus niet de eerste koopwoning van de koper te zijn voor deze vrijstelling. Je krijgt alleen eenmalig deze vrijstelling.

Wat heb je nodig?

Je hebt als koper een schriftelijke verklaring nodig om gebruik te maken van de vrijstelling. Daarin moet je verklaren dat je aan de bepaalde voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. Dat is de voorwaarde van zelfbewoning en de voorwaarde dat de vrijstelling nog niet eerder is gebruikt. Deze verklaring geef je af aan de notaris.

Wanneer betaal 10,4% overdrachtsbelasting?

Wie betalen vanaf 1 januari 2023 10,4% overdrachtsbelasting? Kopers die niet zelf permanent in de woning gaan wonen. Bijvoorbeeld wanneer ze de woning:

• verhuren;
• als vakantiewoning gebruiken;
• voor een kind kopen.

Vragen?

Heb je nog vragen? Of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen in jouw zoektocht naar een fijn thuis. Neem geheel kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

“Wij helpen jou je thuis te creëren!”

 

 

4 1 vote
Artikel waardering

Angela Timmerman

Graag stel ik mij even aan je voor: Ik ben Angela Timmerman, makelaar en eigenaar van Mevrouw Vastgoed Makelaardij. Bij Mevrouw Vastgoed Makelaardij vinden wij aandacht voor elkaar en voor onze klanten belangrijk. Onze missie jou helpen een thuis te creëren!

Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x