Hoe zit dat? Bijleenregeling

Heb je je huis met een flinke overwaarde verkocht? Of verwacht je dit binnenkort te doen? Lees dan gauw verder over de bijleenregeling!
Deze overwaarde levert je een mooi ‘extra’ bedrag op om in je volgende woning te investeren. Je hebt dan misschien minder hypotheek nodig voor de koop van je volgende woning. Of het geeft je de kans om jouw volgende woning helemaal naar jouw wens te kunnen verbouwen. Hoe dan ook: een verhuizing kan een goede manier zijn om je overwaarde te verzilveren.

Verplicht?

Maar is het dan verplicht om de overwaarde in je volgende woning te investeren? Het is niet verplicht, maar financieel voordelig wel. En daar heb je het, de bijleenregeling (sinds 1 januari 2004). Vanuit deze regeling heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek over de koopsom van de woning min het bedrag aan overwaarde. Als je de overwaarde dus niet gebruikt voor de aankoop van de volgende woning en dus een hypotheek afsluit voor dat bedrag, dan krijg je over dat deel van de hypotheek geen hypotheekrenteaftrek.
Door deze regeling kun je niet zomaar je overwaarde gebruiken om bijvoorbeeld aan je kind te schenken of om een auto van te kopen. Tenminste, niet als je van de hypotheekrenteaftrek gebruik wilt blijven maken over het hele hypotheekbedrag.
Via deze rekentool van de Belastingdienst kom je erachter wat de fiscale gevolgen voor jou zouden zijn wanneer jij je woning met overwaarde verkoopt.

Voorbeeld
Stel: je hebt aan de verkoop van je vorige woning een overwaarde van € 50.000,- overgehouden. En je hebt nu een nieuwe woning gekocht van € 300.000,-. Je kunt dan alleen de hypotheekrenteaftrek ontvangen over een bedrag van € 300.000,- minus € 50.000,- = € 250.000,-. Als je hypotheeksom boven dit bedrag uitkomt, dan krijg je over het bedrag boven die grens geen hypotheekrenteaftrek.

Opgebouwde overwaarde

Houd er rekening mee dat er wordt gerekend met de overwaarde die je in de loop van de jaren hebt opgebouwd, je eigenwoningreserve*. Dus ook de overwaarde die je uit eerdere woningverkopen hebt ontvangen. Ook dat bedrag moet afgehaald worden van het totale hypotheekbedrag dat je wil lenen. Je mag een eventuele restschuld weer van de opgebouwde overwaarde aftrekken.

Goed om te weten is dat de overwaarde drie jaar blijft staan. Ga je van een koophuis naar een huurhuis en binnen drie jaar weer naar een koophuis, dan moet je nog steeds de destijds opgebouwde overwaarde gebruiken voor je nieuwe woning. Na drie jaar komt de overwaarde vrij en mag je helemaal zelf weten wat je ermee gaat doen.
*Je eigenwoningreserve vervalt na 3 jaar. Is de reserve uit meerdere delen opgebouwd doordat je vaker een eigen woning hebt verkocht? Dan vervalt elk afzonderlijk deel na 3 jaar.
De eigenwoningreserve vervalt ook bij overlijden.

Wat als je gaat samenwonen?

De bijleenregeling geldt ook voor partners die gaan samenwonen.

  • Trek je in bij je partner (en word je fiscaal partner voor de hypotheek)? Ook dan krijg je alleen hypotheekrenteaftrek over de volledige hypotheek als je je overwaarde van je vorige woning in jullie gezamenlijke woning inbrengt.
  • Kopen jullie samen een nieuwe woning en hebben jullie allebei overwaarde op jullie vorige woning? In die situatie geldt de bijleenregeling voor jullie beiden. Je moet dus rekening houden met jullie beider overwaarde bij het bepalen van de hypotheek voor de nieuwe woning, tenminste als jullie de volledige hypotheekrenteaftrek willen behouden.

Hoe kun je je overwaarde gebruiken wanneer je huis nog niet verkocht is?

Je overwaarde komt pas vrij zodra het koopcontract voor je woning is ondertekend bij de notaris en de koper je woning heeft betaald. Maar wat dan als de koop nog niet helemaal rond is, terwijl je wel al een nieuwe woning hebt gekocht?
Daarvoor bestaat een handig krediet: het overbruggingskrediet. Deze is bedoeld om in die situatie alsnog je overwaarde te kunnen gebruiken voor de aankoop van je volgende woning. Dit is een tijdelijk krediet ter hoogte van je overwaarde, dat je weer aflost zodra de verkoop van je woning is geregeld. Je betaalt hiervoor alleen een bedrag aan rente, zolang het krediet loopt, en lost het dus in één keer af.

Heb je hierna nog vragen? Of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen bij de verkoop van jouw huis? En wat jouw huidige overwaarde is? Neem vrijblijvend contact met ons op!

0 0 votes
Artikel waardering

Angela Timmerman

Graag stel ik mij even aan je voor: Ik ben Angela Timmerman, makelaar en eigenaar van Mevrouw Vastgoed Makelaardij. Bij Mevrouw Vastgoed Makelaardij vinden wij aandacht voor elkaar en voor onze klanten belangrijk. Onze missie jou helpen een thuis te creëren!

Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x