Hoe zit dat? Nationale Hypotheek Garantie

Je hebt er misschien weleens van gehoord; NHG. Oftewel Nationale Hypotheek Garantie. Wat houdt dit nou precies in?

Nationale Hypotheek Garantie

Wanneer je een woning koopt MET Nationale Hypotheek Garantie (NHG) koop je de woning met een garantie / een soort verzekering. Deze garantie geeft jouw geldverstrekker de zekerheid dat de gehele hypotheekschuld wordt terugbetaald (in bepaalde situaties). Stel dat je de hypotheek niet meer kan betalen door bijvoorbeeld een echtscheiding, werkloosheid of je raakt arbeidsongeschikt, helpt NHG je hierbij. Uiteraard moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De Nationale Hypotheek Garantie is een fonds vanuit de overheid. Het maximale hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning met NHG is in 2023 € 405.000,- (was in 2022 € 355.000,-) (100% van de marktwaarde). Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek € 429.300,- (106% van de marktwaarde). Maar let wel op, de extra 6 % moet volledig uitgegeven worden aan energiebesparende maatregelen. Wanneer je een huis koopt met NHG krijg je een lagere hypotheekrente aangeboden bij je hypotheekverstrekker. Dit kan zelfs oplopen tot een voordeel van 0,5 % per jaar.

Wat kost NHG?

Voor NHG betaal je eenmalig een bedrag. In 2023 is dit 0,6 % over het totale hypotheekbedrag (gelijk aan 2022). De kosten van NHG zijn fiscaal aftrekbaar. Door deze belastingteruggave en de rentekorting verdien je de “afsluitkosten” snel terug. Een win-win dus.

Je huis verkopen met een restschuld

Heb je jouw woning verkocht en blijft er een restschuld over? Als je een hypotheek hebt met NHG, dan kan je hypotheekverstrekker een declaratie indienen bij NHG. Deze beoordeeld of je in aanmerking komt voor een kwijtschelding van je restschuld. Alleen NHG doet pas uitspraak, wanneer je woning al is verkocht.

Vragen?

Heb je nog vragen? Of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen in jouw zoektocht naar een fijn thuis. Neem geheel kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

“Wij helpen jou je thuis te creëren!”

 

 

 

 

0 0 votes
Artikel waardering

Angela Timmerman

Graag stel ik mij even aan je voor: Ik ben Angela Timmerman, makelaar en eigenaar van Mevrouw Vastgoed Makelaardij. Bij Mevrouw Vastgoed Makelaardij vinden wij aandacht voor elkaar en voor onze klanten belangrijk. Onze missie jou helpen een thuis te creëren!

Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x