Hoe zit dat? Ontbindende voorwaarden

Oké, de bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst is voorbij. De koop is een feit!

Althans …

Meestal worden er in een koopovereenkomst ontbindende voorwaarden opgenomen. De koper kan deze voorwaarden laten opnemen in de koopovereenkomst om voor zichzelf zekerheid te creëren.

De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn: voorbehoud van financiering, het verkrijgen van een Nationale Hypotheek Garantie en een bouwkundige keuring.

Voorbehoud van financiering

Voorbehoud van financiering betekent dat je de woning wil kopen, maar dat je de koop nog kan ontbinden wanneer je de financiering niet rond kunt krijgen. Meestal wordt 6 – 8 weken aangehouden als termijn in de koopovereenkomst.

Soms heeft een geldverstrekker meer tijd nodig, dan kun je om uitstel vragen bij verkoper/verkopende makelaar. Pas wanneer de termijnen van de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, is de woning officieel verkocht!

Voorbehoud bouwkundige keuring

Twijfel je over de bouwtechnische staat van de woning die je wil kopen? Of krijg je advies van je aankoopmakelaar om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren?

Dan kun je een bieding doen met onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Daarbij kun je de koop nog ontbinden wanneer blijkt dat de kosten van direct noodzakelijk herstel/achterstallig onderhoud te hoog uitvallen. Je laat namelijk een maximaal bedrag opnemen in de koopovereenkomst. Meestal wordt bij eengezinswoningen een bedrag van € 5000,- opgenomen in koopovereenkomst.

Wat ook steeds vaker gedaan wordt is een bouwkundige keuring te laten uitvoeren in de drie dagen bedenktijd. De koper hoeft dan niet vooraf een bedrag te bepalen, maar heeft het recht op ontbinden wanneer de keuring toch tegenvalt. Zo weet iedereen snel waar hij/zij aan toe is.

Voorbehoud verkoop eigen woning

Dit betekent dat je een woning koopt, mits jouw eigen woning ook wordt verkocht binnen een gestelde termijn. Groot voordeel van dit voorbehoud is dat je geen risico loopt op dubbele woonlasten.

Indien het niet lukt om je eigen woning te verkopen binnen de gestelde termijnen, dan kun je de koop ontbinden. Of alsnog de voorwaarde te laten vervallen (je weet dan immers of er veel animo is voor jouw eigen woning).

Maar in de huidige markt waarbij er nog steeds meer vraag dan aanbod is, is je positie met een bod met deze voorwaarde bij een woning met veel gegadigden niet zo sterk. Iets om over na te denken of advies inwinnen bij je makelaar. Andere keer meer over hoe te bieden en biedingsprocedures.

Heb je nog vragen? Of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen in jouw zoektocht naar een fijn thuis. Neem geheel kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

“Wij helpen jou je thuis te creëren!”

0 0 votes
Artikel waardering

Angela Timmerman

Graag stel ik mij even aan je voor: Ik ben Angela Timmerman, makelaar en eigenaar van Mevrouw Vastgoed Makelaardij. Bij Mevrouw Vastgoed Makelaardij vinden wij aandacht voor elkaar en voor onze klanten belangrijk. Onze missie jou helpen een thuis te creëren!

Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x