Een huis bezichtigen doe je zo; 17 tips en tricks voor het vinden van jouw droomwoning!

Spannend, je hebt een woning op het oog. Tijd om een afspraak te gaan maken om het huis te gaan bezichtigen!

Afspraak geregeld?

Ja? Ik geef je hier een aantal tips voor het bezichtigen van een huis.

Tips en tricks:

  • Het is helemaal niet gek om van tevoren een aantal vragen op te schrijven. Wellicht ben je zo afgeleid door wat je ziet dat je de vragen die je thuis had voorbereid even helemaal vergeet. Plus een huis bezichtigen doe je ook niet iedere dag.
  • Ga niet alleen op de foto’s af. Probeer ook de mogelijkheden van een woning te zien. Soms kun je met kleine aanpassingen al veel realiseren. En misschien houd je door een scherpe aanschafprijs een mooi budget over zodat je een kluswoning een nieuwe kans kunt geven.
  • Neem je een aankoopmakelaar mee? Maak vooraf duidelijke afspraken wat hij/zij rekent als courtage (vergoeding) en wat hij/zij precies voor jou gaat doen.
  • Neem een checklist mee met jouw wensen. En afvinken maar. Helemaal handig wanneer je meerdere woningen gaat bezichtigen, dan kun je deze goed vergelijken.
  • Zaken die zeker ook op je checklist moeten staan, maar waar je wellicht nog niet aan gedacht hebt: is er voldoende opbergruimte voor al je spullen, denk hierbij ook aan seizoenspullen. Gaan alle deuren en ramen makkelijk open en dicht? Is er voldoende ventilatie (kunnen er voldoende ramen open, zijn er ventilatieroosters aanwezig).
  • Maak foto’s tijdens de bezichtiging. Vraag wel even aan de makelaar en/of verkoper of dit mag. Grote kans dat je thuis niet meer precies weet hoe dat ene kamertje er toch uitzag!
  • Laat je niet teveel rondleiden door de verkoopmakelaar. Maar vraag of je ook even alleen door de woning mag gaan (na de bezichtiging samen met de makelaar).
  • Vraag tijdens de bezichtiging of de woning gebreken heeft. Maar kijk zelf ook goed rond. De verkoper heeft mededelingsplicht, maar als koper zelf heb je ook onderzoeksplicht.
  • Bekijk goed de staat van het schilderwerk en de kozijnen. In welke conditie zijn de plafonds en muren? Is dit achterstallig? Dan moet je met deze kosten rekening houden wanneer je dit huis graag zou willen kopen.
  • Is een bouwkundige keurig nodig? Of geeft je dit een fijner gevoel? Doen! Of win advies in bij een aankoopmakelaar.
  • Vraag en controleer de staat van de apparaten in huis die bij de koop inbegrepen zijn. Denk hierbij aan de inbouwapparatuur in de keuken, maar zeker ook aan de cv-ketel. Vraag hoe oud de cv-ketel is en of deze jaarlijks is onderhouden door een erkend bedrijf? Een nieuwe cv-ketel is best een grote kostenpost namelijk.
  • Is de indeling van de woning goed? Zo nee, is dit makkelijk te realiseren naar jouw wensen? En welke kosten zouden hierbij komen kijken? Check ook de plattegronden goed en of de woonoppervlakte klopt met wat de makelaar aangeeft.
  • Bedenk voor jezelf goed in welke wijk je wilt wonen. Een huis kun je aanpassen naar jouw wensen, een wijk aanpassen zal niet eenvoudig gaan. Wil je in een rustige buurt wonen, in een buurt waar veel kinderen spelen of juist in een binnenstad? Denk ook aan de voorzieningen in de wijk (denk aan scholen, supermarkten, speeltuinen). Wat vindt je belangrijk om vlakbij te hebben? Probeer ook over 5 jaar te denken. Misschien zou je dan andere voorzieningen, zoals bijvoorbeeld scholen, belangrijk vinden.
  • Neem voor of na de bezichtiging ruim de tijd om de buurt goed te verkennen. Hoe ziet het eruit? Hoe zien de woningen rondom eruit? Voel je je prettig? Hoe zit het met de parkeergelegenheid? Misschien kun je iemand op straat aanspreken en naar zijn of haar ervaringen van de buurt vragen. Bezichtig dus ook de wijk, en niet alleen de woning.
  • Afhankelijk van de woning, kijk ook kritisch naar het balkon of naar de tuin. Is deze groot genoeg? De staat van balkon/tuin is uiteraard zelf op te knappen, maar de grootte niet. Ben je een zonaanbidder of heb je liever schaduw? Kijk goed naar de ligging van de tuin zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hierbij kun je ook handig gebruik maken van de kadastrale kaart die vaak bijgevoegd zit in de brochure van de woning.
  • Bedenk je naderhand toch nog meer vragen waar je graag antwoord op wil hebben, neem dan gewoon contact op met de verkoopmakelaar.
  • Last but not least: wees jezelf! Probeer open en transparant te zijn over wat je wilt, voelt en wat je van de woning vindt. Zonder de verkopende partij te beledigen uiteraard. Probeer je ook in de verkopende partij te verplaatsten. Voor hun is het een spannende tijd. Dus besluit je om met een woning niet verder te gaan, om wat voor reden dan ook, laat dat de verkopende makelaar weten. Zodat deze een terugkoppeling kan doen aan de verkopers.

Yeah, droomhuis gevonden?

Wat leuk! Nu wil je overgaan tot aankoop? Vragen die waarschijnlijk bij je opkomen zijn:

• Hoeveel is de woning waard?

• Wat moet ik voor bod gaan uitbrengen? En hoe kan ik dit het beste doen?

• Zijn er geen gebreken?

• Hoe weet ik nu of ik niet teveel betaal?

Laat je adviseren. En neem een aankoopmakelaar in de arm. Deze heeft kennis van zaken en kan je advies geven over het wel of niet laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Plus, helemaal niet onverstandig bij zo’n grote aankoop, kan een aankoopmakelaar jouw belangen behartigen en d.m.v. scherpe onderhandelingen je een goede deal bezorgen!

Succes!

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of wil je graag in gesprek met ons om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem geheel kosteloos contact met ons op. Wij helpen je graag! Ook kun hier je woonwensen achterlaten. Lees ook mijn andere blogs om nog meer te weten te komen over het kopen en verkopen van een huis.

Mevrouw Vastgoed Makelaardij helpt jou je thuis te creëren!

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Artikel waardering

Angela Timmerman

Graag stel ik mij even aan je voor: Ik ben Angela Timmerman, makelaar en eigenaar van Mevrouw Vastgoed Makelaardij. Bij Mevrouw Vastgoed Makelaardij vinden wij aandacht voor elkaar en voor onze klanten belangrijk. Onze missie jou helpen een thuis te creëren!

Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
20 augustus 2020 14:15

Bedankt voor het delen van de tips die ik vast goed kan gebruiken tijdens het bezichtigen van woningen. Ik ben op zoek naar een nieuwe huurwoning en vind het lastig om mijn wensen in kaart te brengen. Deze punten helpen mij vast goed op weg!

esther
20 september 2023 14:17

Inderdaad goed om de staat van apparatuur in de woning te checken tijdens je bezichtiging. Vooral keukenapparatuur is erg duur en vervanging zorgt voor extra kosten. Daarnaast kijk ik ook altijd even naar de kelder en de zolder om de staat hiervan in beeld te hebben.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x