Hoe zit dat? Overdracht van een huis
Whoohoo je hebt een huis gevonden!
Gefeliciteerd! Je bent eruit gekomen met de huidige eigenaren van jouw toekomstige woning!
Maar wanneer wordt jij de nieuwe eigenaar? Hoe zit dat? Als het goed is heb je met de verkoper een overeenstemming bereikt over de aanvaardingsdatum. Dit is namelijk in de meeste gevallen ook een onderdeel van de onderhandelingen. Want niemand wil onnodig lang met dubbele lasten “zitten”.
De aanvaardingsdatum van een huis is de datum waarop jij als koper de nieuwe eigenaar wordt van de woning. Dit gebeurt nadat je de akte van levering hebt getekend bij de notaris. Hierna krijg je de sleutels overhandigd van je nieuwe huis!
Onderhandelen over de aanvaarding
Er zijn verschillende termen die worden gebruikt voor de aanvaarding namelijk; opleverdatum, overdrachtsdatum, aanvaardingsdatum, transportdatum of datum van levering genoemd. Om het simpel te houden. De aanvaarding is zoals gezegd meestal een onderdeel van de onderhandelingen. Meestal geeft de verkoper zijn/haar voorkeur aan wanneer de aanvaarding kan plaatsvinden. Soms is dit per direct, maar meestal wordt er een voorkeur datum aangegeven of is “in overleg” mogelijk. Bij het uitbrengen van een bod op de woning kun je als koper aangeven wanneer jij graag zou aanvaarden. Let hierbij wel op, dat wanneer er veel animo voor de woning is, dat de voorkeur die is aangegeven door verkoper dan zwaar kan wegen bij zijn overweging op welke bieding hij/zij ingaat.
Hebben jullie overeenstemming bereikt over de aanvaarding? Dan wordt deze opgenomen in de koopovereenkomst. Vaak wordt de aanvaarding rond de eerste van de maand gesteld. Maar zoals je wellicht kunt voorstellen zijn dat ook de drukste dagen bij de notarissen. Wellicht kun je overwegen om een andere dag te kiezen of eentje met een betekenis voor jou.
Kan ik de aanvaardingsdatum nog veranderen?
Ja dat kan zeker! Mits alle partijen hiermee akkoord zijn. Soms komt het voor dat je de financiering sneller rond hebt dan verwacht en de woning misschien al wel leeg staat. Dan kun je dus de aanvaarding naar voren halen. Wil je dit? Neem dan contact op met de verkopers of verkopende makelaar. Als alle partijen er mee eens zijn, dan kun je de afspraak gaan verzetten bij de notaris.
Ja het is zover!
En dan ineens is het zover! De dag dat je de nieuwe eigenaar wordt van je nieuwe huis! Voordat je naar de notaris gaat is er eerst nog de inspectie van de woning. Hierbij zijn normaliter alle partijen aanwezig; kopers, verkopers en de verkopende makelaar. Samen loop je het huis door en controleer je de woning. Is de woning precies zoals je het gekocht hebt? En zijn alle overgenomen zaken aanwezig zoals afgesproken? Dan alleen nog de meterstanden opnemen. En op naar de notaris!
Notaris
Na de inspectie van de woning ga je naar de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Vervolgens worden jou de sleutels overhandigd en daarmee is de overdracht een feit! Je bent nu officieel de nieuwe eigenaar van jouw nieuwe woning! Gefeliciteerd! Heb je een hypotheek geregeld bij een geldverstrekker? Dan wordt ook nu de officiële hypotheekakte getekend.
De notaris wordt in de meestal gevallen aangewezen door de koper. De kosten voor de notaris worden ook vaak door de koper betaald (K.K.). De notaris zorgt ervoor dat de eigendomsoverdracht van de woning helemaal goed geregeld is. Hij doet onderzoek naar de koper en verkoper. Verder bewaakt hij de financiële kant van de overdracht, zoals de waarborgsom/bankgarantie, de betaling van de koopsom en de hypotheek.
Veel plezier en geluk in je nieuwe woning!
Heb je nog vragen? Of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen in jouw zoektocht naar een fijn thuis. Neem geheel kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!
“Wij helpen jou je thuis te creëren!”
Ons huis verkocht nieuw huis aangekocht edoch de oplever datum van ons huis is 11 januari en die van het nieuwe huis is 1 maart dus ongeveer 2 maanden tussen.
Kunne n we met de eigenaren van de nieuwe woning een afspraak maken om de oplever datum te vervroegen en dat zij tot 1 maart mogen blijven wonen. totdat hun andere woning klaar is.?
Je kunt altijd met verkopers in gesprek gaan. Uiteraard moeten alle partijen akkoord zijn. Misschien kun je even advies inwinnen bij je financieel adviseur om te bespreken wat voor jouw situatie het beste is. Hartelijke groet, Mevrouw Vastgoed
Zo’n soort probleem heb ik ook.
Ik kan pas een week na de overdracht bij de notaris, het verkochte huis uit, omdat ik dan naar het buitenland verhuis
Goed om hier meer te lezen over de overdracht van een huis. Ik ga de informatie doorsturen naar een vriendin. Zij moet nog veel regelen voor de overdracht.
Wij hebben een nieuw te bouwen woning gekocht en willen de overdracht van onze huidige woning plaats laten vinden zo’n 6-8 weken na oplevering van ons nieuwe huis. Dat duurt nog een aantal maanden. We hebben wel een indicatie over de oplevering, maar weten deze pas definitief 3 weken van tevoren. Is het mogelijk zoiets dergelijks op te nemen in een koopovereenkomst?
Hallo Inge,
Dat kan je zeker laten opnemen in de koopovereenkomst. Dat komt zelfs regelmatig voor!