Hoe zit dat? Bieden op een huis

Bieden op een huis. Hoe doe je dat? Super spannend is dit natuurlijk. Of het nu je eerste of al de zoveelste keer is. Het blijft een spannend proces. Voor koper maar zeker ook voor verkoper. Je wil als verkoper natuurlijk een zo hoog mogelijke opbrengst voor jouw huis. En uiteraard als koper wil je niet teveel betalen voor een woning. Maar ja, hoe weet je nou of je goed zit?

Huis gevonden

Als je helemaal weg bent van een woning handel dan snel, maar overhaast niet. Vraag naar de verkoopprocedure. Is er tijd om na te denken of om eventueel een tweede bezichtiging te kunnen doen? En vraag of er veel animo voor de woning is en naar het biedingsproces. Hoeveel tijd heb je om te bieden? Ben je de enige oftewel is de makelaar/verkoper nog vrij van onderhandeling. Waar heeft de makelaar zijn/haar vraagprijs op gebaseerd. Zit er ruimte in de vraagprijs?

Hoe kun je een bod uitbrengen op een huis?

Je kunt een bod telefonisch of schriftelijk (of per mail) uitbrengen. Om duidelijkheid te scheppen, is het verstandig om je bod altijd schriftelijk (per mail) te bevestigen.

Welke vormen van bieden zijn er?

• Bieden op een huis per inschrijving
• Bieden en onderhandelen
• Eindbod

Bieden op een huis per inschrijving

Dit wordt vaak gedaan wanneer er veel geïnteresseerden zijn. Alle geïnteresseerden kunnen dan binnen een bepaalde termijn een bod doen bij de verkoopmakelaar en/of verkoper. Meestal krijgt de “hoogste bieder” de woning. Maar dit is niet altijd het geval.

Ook de voorwaarden kunnen voor verkoper zwaarder wegen. Bijvoorbeeld onder voorbehoud van verkoop van eigen woning of onder voorbehoud van financiering. Heeft de kopende partij zelf nog een woning te verkopen of niet. Dit zijn allemaal zaken die voor verkopers meespelen.

En voor jou is de situatie van de verkopende partij van belang. Schroom daarom ook niet om informatie te vragen aan de verkopende partij. Het is handig om zoveel mogelijk informatie te hebben. Dit om jouw onderhandelingen te versterken. Denk hierbij aan de volgende zaken; weet je wanneer de verkopers hun huis willen verkopen? Hebben ze al een andere woning gekocht?

Hiermee kun je rekening houden met het doen van je bod. Laat je niet gek maken in de huidige huizenmarkt en vaar je eigen koers. Doe een bod op basis van je onderzoek en wat voor jou goed voelt. Wat vindt jij de woning waard? Uiteraard passend bij de huidige markt.

Bieden en onderhandelen

Tijdens dit proces zijn er slechts twee partijen, de koper en de verkopende partij met als doel er samen uit te komen. Zorg hier ook weer dat je de nodige informatie hebt van de verkopende partij. Hiermee kun je rekening houden met je onderhandelingen. Wanneer je een openingsbod doet, is het handig om dit erbij te vermelden.

Doe ook hier een bod op basis van je onderzoek en wat voor jou goed voelt. Wat vindt jij de woning waard? Wederom passend bij de huidige markt. Je wil natuurlijk wel door verkoper als een serieuze kandidaat worden gezien. Wanneer de verkoper jouw bod interessant vindt, kan hij nog een tegenbod doen. Aan de makelaar de mooie taak om jullie bij elkaar te brengen.

Eindbod

Je kunt er ook voor kiezen om meteen een eindbod te doen. Iedereen weet gelijk waar hij/zij aan toe is. Zeg dit er ook nadrukkelijk bij, zodat het duidelijk is naar verkoper toe.

Belangrijk bij de onderhandelingen

Waar je met bieden op een huis ook goed op moet letten is de aanvaarding en de eventuele voorwaarden. De aanvaarding wordt ook wel transportdatum of leveringsdatum genoemd. Dit is zeker ook een onderdeel van de onderhandelingen. Dus het is belangrijk om bij het uitbrengen van je bod te vermelden op welke datum je wilt aanvaarden. Je wil natuurlijk niet onnodig lang met twee huizen “zitten”. Tenzij het een zeer gewilde woning is, en de verkoper duidelijk laat weten wat voor hun een wenselijke aanvaarding is en er zijn meer geïnteresseerden. Dan is het aan jou of je die datum ook passend genoeg vindt voor jouw situatie. Wat je ook kunt aangeven bij het uitbrengen van je bod is dat de aanvaarding in overleg kan.

Naast de prijs en de aanvaarding kun je ervoor kiezen om een voorwaarde(n) te stellen aan de koop. Denk aan onder voorbehoud van financiering, onder voorbehoud van een bouwkundige keuring en eventueel onder voorbehoud van verkoop eigen woning. Lees hier meer over ontbindende voorwaarden .

Onderhandelingen

Oké, je hebt een bod uitgebracht. Super spannend natuurlijk. Nu kun je eigenlijk alleen maar afwachten. Je kunt eventueel vragen aan de verkopende makelaar wanneer je een reactie kunt verwachten. Meestal krijg je een reactie de dag erna, maar soms wordt je geduld langer op de proef gesteld. Vaak komt de verkopende partij nog met een tegenbod. Dit kan zo een paar keer over en weer gaan. Totdat beide partijen akkoord zijn. Belangrijk om te weten: ook al ben je in onderhandeling, de verkopende partij mag doorgaan met bezichtigen. Een onderhandeling betekent niet altijd een verkoop.

Accepteren bod

Je bod is geaccepteerd! Yes! Wat nu? Probeer zo snel mogelijk de koopovereenkomst te tekenen. Waarom zo snel mogelijk? Zolang er nog geen getekende koopovereenkomst is, kan de verkopende partij zich nog terugtrekken (wellicht komt er nog iemand met een beter voorstel). Lever daarom ook zo snel mogelijk jouw persoonlijke gegevens aan bij de verkopende makelaar. Zodat hij of zij de koopovereenkomst kan gaan opstellen.

Zodra deze klaar is, krijg je deze ter controle. Controleer de koopovereenkomst zorgvuldig. Of laat je hierbij helpen. Kloppen alle gegevens en zijn alle afspraken die er gemaakt zijn in de koopovereenkomst opgenomen? Dan is het tijd om te gaan tekenen!

Succes!

Heb je nog vragen? Of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen in jouw zoektocht naar een fijn thuis. Neem geheel kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

“Wij helpen jou je thuis te creëren!”

0 0 votes
Artikel waardering

Angela Timmerman

Graag stel ik mij even aan je voor: Ik ben Angela Timmerman, makelaar en eigenaar van Mevrouw Vastgoed Makelaardij. Bij Mevrouw Vastgoed Makelaardij vinden wij aandacht voor elkaar en voor onze klanten belangrijk. Onze missie jou helpen een thuis te creëren!

Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x